14. jaanuar 2014

Veel Vana Goast

Selgus, et isegi kohalikud ei tea, kus täpselt asuvad Vana Goa säilinud 300 kirikut. Avastasin kaardilt, et linna tähtsamad pühakojad rajati kolmele kõrgemale künkale. Ühel (Holy hill) olin juba käinud, kuid teised kaks veel avastamata. Niisiis krabasin uuel tuttaval kratist ja vedasin ta künkaid avastama. Kõigepealt jõudsime Montile, kus kõrgub Neitsi Maarjale (Our lady of the Mont) kirik. Kõrgelt avaneb hingemattev vaade alla kesklinnale ja Mandovi jõele ning selles peituvatele saartele. Kahjuks ei saanud all-linna vaadet jäädvustada, sest loojuv päike paistis otse objektiivi..

Selline uke trepp viib üles Montile. Võib vaid ette kujutada omaaegseid protsessioone, mis siin Portugali asevalitsejate, peapiiskoppide, pühakute ja muude osavõtul toimus. Siin üleval on mõnus ja rahulik, samal ajal kui all sebib tuhendeid turiste. Õnneks siia üles nad grupiviisil ei satu, siinsed teed ei ole bussitatavad.



Olin lugenud ühest targast raamatust, et kolmas mägi kannab nimetust belle vista ehk imelise vaate mägi, aga sellest ei teadnud mu kohalik teejuht midagi, kuigi on mitmeid põlvkondi vanagoalane ja elab sellest imelisest paigast umbes 5 km kaugusel..  Suutsin teda siiski veenda sellise koha olemasolus ja alustasime otsinguid. Peagi märkasime eemal kõrgustes valendavat kirikut, kuid selleni jäudmine oli tükk tegu, sest ametlikku teed selleni ei vii. Üles jõudes selgus, et kogu endine võimas kloostrikompleks on restaureerimisel (kirik külastajatele avatud). Endise kloostri asemele rajatakse vaimulikku inkubaatorit, kuhu inimesed võivad tulla elu üle järele mõtlema. Töödejuhataja-insener Kzander näitas meile lahkelt võimsaid müüre ja seletas, mis sellest kõigest lõpuks saab. Kutsus sisse ja pakkus teedki.

 Kzander poseerimas endise kloostriköögi sissepääsu all. Eriti uhke oli ta roomlaste leiutatud võtmekivi üle, mis raamistikku koos hoiab: "Kuidas nad küll niimoodi oskasid, mõtle, 500 aastat tagasi ikkagi.." Kzander meenutas oma käitumiselt tüüpilist goalast. Küsisingi ta käest, et kas ta on Goast pärit. Selgus, et hoopis Hyderabadist Dekkani platoolt.


Õhtuks pidin jõudma tagasi Lõuna-Goasse, mis muidu ei olekski teab, mis kunsttükk, aga ... samal ajal toimus BJP (hinduistlik) partei kihutuskampaania Panaji lähedal põllul, kuhu oli bussidega kokku veetud tuhandeid inimesi isegi kõrvalosariikidest. Kohalik ütles, et kui partei sümboliks on lootos, siis on kindel, et kõik hindud pikalt mõtlemata selle poolt hääletavad. Igaks juhuks oli linn juba nädal aega varem oranže lootoseid täis riputatud ja tundub, et need tõesti ei jätnud inimesi külmaks. Õnneks sain mõningase ootamise peale bussi, mis aga ummikute tõttu eriti paigalt ei liikunud. Tavaliselt 45 min kestev sõit venis vähemalt kahekordseks. Hea seegi!  

Kommentaare ei ole: