12. november 2009

kuumad joogid

Türgis on üldine komme peale sooja toidukorda kuumi jooke juua, ilma milleta ei oleks kõhutäis täiuslik. Väljas söömas tuuakse üldiselt tee küsimata kohale ja kui võhik ilma tee joomiseta minema jalutab, on see majale solvanguks, kuna tee on nende poolt ja külalislahkuse märgiks.

Mõnikord ka küsitakse kliendi soove kuuma joogi suhtes. Tavaliselt kõlab see nii - kas soovite türgi kohvi, neskahved, türgi teed või salakaubateed. Eile õhtul piirdus valik kolmega, türgi teed ei olnud. Küsisin, et miks türgi teed ei ole, ma jooksin just seda! Vastuseks sain, et enamus kliente eelistab viimasel ajal salakaubateed ja seetõttu türgi teed enam lihtsalt ei tellita restorani.

Palusin siis ka endale klaasi salakaubateed tuua, sest ei türgi kohvi ega ka neskahve (ükskõik milline lahustuv kohvi) ei maitse mulle.

Salakaubatee on must tee nagu ikka, lõhnas hästi, võib olla oli veidi mõrkjama maitsega. Uurisin, et miks see tee salakaubatee on, et kas tuuakse salaja üle piiri. Kunagi toodi, oli vastus. Nüüd toovad sõbrad ja tuttavad nö oma tarbeks. Neid sõpru ja tuttavaid peab siis küll hulgim olema, kui nad suudavad terved linna restoranid ja turumüüjad ära varustada. Nimi on tal ikkagi samaks jäänud, sest kõik on sellega harjunud ja saavad kohe aru, millise tee kvaliteedi ja margiga tegemist on

Kommentaare ei ole: